VEELGESTELDE VRAGEN

 

HEB IK EEN VERWIJZING NODIG VOOR LOGOPEDIE EN WORDT DE BEHANDELING VERGOED?

U heeft een verwijzing nodig voor behandeling bij Logopediepraktijk Kim Noordermeer. Deze krijgt u van uw huisarts of specialist. Logopedie wordt voor kinderen volledig vergoed. Voor volwassenen geldt dat eerst het eigen risico moet zijn overschreden alvorens logopedie volledig vergoed wordt. Logopediepraktijk Kim Noordermeer brengt de behandelingen rechtstreeks in rekening bij uw zorgverzekeraar.

 

WAT KAN IK DOEN OM MIJN KIND TE HELPEN BIJ HET ONTWIKKELEN VAN SPRAAK EN/OF TAAL?

Door goed te kijken en te luisteren naar je kind, je zelf en je taalaanbod aan te passen aan je kind en nieuwe taal toe te voegen stimuleer je de spraak/taalontwikkeling op een heel natuurlijke manier. Als ouder ben je het rolmodel voor je kind, jij geeft het goede voorbeeld. Praat met je kind tijdens alledaagse handelingen zoals aankleden, boodschappen doen, op de fiets. Vertel wat je doet en benoem wat je in de wereld on jullie heen ziet. Luister naar en reageer op wát je kind zegt, niet zo zeer op hóe het kind het zegt. Herhaal wat je kind heeft gezegd op de goede manier. Bijvoorbeeld wanneer uw kind zegt: toel, dan zegt u: ja dat is een sssstoel, waarbij u de ontbrekende klank duidelijk laat horen. Zo leert hij hoe het moet zonder het gevoel te hebben dat wat hij zei fout was en blijft het leuk om te praten. Regelmatig samen een boekje lezen, spelletjes doen en liedjes zingen bevorderen de spraak/ taalontwikkeling.

 

 

 

WANNEER MOET MIJN KIND STOPPEN MET DE FOPSPEEN?

Langdurig gebruik van fopspenen verhoogt de kans op het ontstaan van scheefstand van tanden en kiezen en een afwijkende groei van de tandbogen en het gehemelte. Daarnaast kan speenzuigen een afwijkende tongpositie bij het slikken en articuleren bij kinderen veroorzaken.

De beroepsvereniging van logopedisten N.V.L.F. zegt: “Als een kind van 1 jaar nog speent, kijkt een logopedist kritisch naar het gebruik van de fopspeen. Het actief afleren van spenen kan al in de periode dat een kind uit een beker of glas gaat drinken. Rond 9 maanden kun je er al mee beginnen, omdat de zuigbehoefte afneemt. Een fopspeen is dan niet meer nodig. “Als het kind behoefte houdt aan een fopspeen, adviseren wij een matig gebruik, bijvoorbeeld tijdens het slapen gaan”, zegt Marije Greven van de NVLF.

Martine van Gemert Schriks, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde: “Wanneer het gebruik van de fopspeen voor het tweede levensjaar wordt afgeleerd, herstellen problemen als scheefstand en een afwijkende groei van de tandbogen en het gehemelte zich vaak binnen zes maanden. De meeste kinderen stoppen vanzelf met spenen tussen hun tweede en vierde jaar”.

De overgang van zuigbehoefte naar gewoonte ligt zo rond de 12 maanden. Het is verstandig om te stoppen met de speen voordat het een gewoonte is geworden.