Dysartrie
Dysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschading van het zenuwstelsel. Hierdoor werken de spieren die nodig zijn voor de ademing,
de stemgeving en de uitspraak onvoldoende. De communicatie met mensen met een dysartrie is gestoord omdat ze moeilijk te verstaan zijn.
Dit kan komen door een onduidelijke uitspraak, een te zachte en/of te hese stem en eentonig of nasaal ( door de neus) spreken of een combinatie hiervan.
Bij dysartrie ten gevolgen van een CVA (beroerte) is er vaak sprake van een verlamming van het aangezicht, waardoor de mimiek verandert en speekselverlies kan optreden. Tevens kunnen er slikproblemen ontstaan.
De logopedist doet onderzoek naar het gevoel en het functioneren van de spieren in het gezicht en de mond. Ook wordt de stem, de verstaanbaarheid en het slikken beoordeeld. De behandeling zal onder andere gericht zijn op het verbeteren van de verstaanbaarheid. Er worden adviezen gegeven aan de patiënt en zijn directe omgeving. Als blijkt dat de patiënt ook met logopedische behandeling niet tot verstaanbaar spreken komt, zal de logopedist met de patiënt een geschikt communicatiemiddel zoeken. Dit kan een gebaren of tekensysteem zijn of een electronisch communicatiemiddel.